Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak ve trafiğimizi analiz etmek için çerezler kullanıyoruz. Çerezlerin kullanımını ONAYLIYORUM ONAYLAMIYORUM

HABERLER

Gıda ve tarım sektörlerini dönüştüren kadın girişimciler belli oldu
06.12.2022
BÜLTENE AİT GÖRSELLER
Bültene Ait Dosyalar

Gıda ve tarım sektörlerini dönüştüren kadın girişimciler belli oldu
 
Tarım ve gıda sektöründe erken aşama kadın girişimcileri desteklemeyi amaçlayan, AB fonu destekli kuluçka programı EWA - Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı'nın kazananları belli oldu. 10 girişimcinin finale kaldığı programda birincilik ödülünü Porion ile Berfu Safranbolulu, ikincilik ödülü ise Bionome ile Nerve Cansu İşeri aldı.
 
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü'nün gıda fonu (EIT Food) tarafından desteklenen, Impact Hub İstanbul'un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback ve Topraktan ortaklığında hayata geçirilen EWA - Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı (Empowering Women in Agrifood), 30 Kasım'da gerçekleşen Demo Day ile sona erdi.
 
Türkiye'de tarım ve gıda sektöründe kapsayıcılık ile çeşitliliği teşvik etmek, kadın liderli      erken aşama girişimleri çoğaltmak ve girişimcilere iş fikirlerini geliştirmeye yönlendirecek gerekli bilgi, güven ve desteği sağlamak amacıyla başlatılan programda finale kalan 10 girişimden Porion girişimi ile Berfu Safranbolulu birinci, Bionome girişimi ile Nerve Cansu İşeri ise ikinci oldu.
 
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen programa 300'ün üzerinde başvuru yapıldı. EIT Food tarafından iletilen kriterler ışığında değerlendirilen başvurulardan önce 25 kişilik bir aday listesi oluşturuldu, sonrasında EWA ekibi tarafından çevrim içi görüşmelerde 10 girişim belirlendi. 10 girişim arasından ise birinci olan girişim 10 bin avro, ikinci girişim ise 5 bin avro ödülünün sahibi oldu.
 
“Kadın girişimcilerimizi desteklemeye devam edeceğiz”
Impact Hub İstanbul Kurucu Ortağı Ayşe Sabuncu, “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz EWA Programı kapsamında ilk iki yılda 23 kadın girişimciye destek olduk. Bu yıl da programımıza pek çok başarılı kadın girişimci başvuru yaptı. Finale kalan 10 girişimcimizin sunumlarını Demo Day'de dinledik. Gerçekten oldukça değerli fikirler vardı ve iki girişimcimiz ödülü almaya hak kazandı. Takipte olduğumuz verilere göre Türkiye'de kurulan girişimlerdeki kadın girişimci oranı son yıllarda ortalama olarak %17, dünyadaki oran ise bu değerden bir kaç puan yukarıda. Bu oranın artması için Türkiye'nin gıda ve tarım sektörlerini dönüştüren kadın girişimcileri EWA Programı ile desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
 
EWA Programı nedir?
EWA Programı, gıda ve tarım girişimcilerinin, girişimcilik yolculuklarında fikirlerini ve işlerini hızlandırması amacıyla tasarlanmış bir programdır. Programa katılanlar güçlü yönlerinden nasıl yararlanacaklarını, gerekli iş uzmanlığını nasıl edineceklerini ve sürdürülebilir bir iş kurmak veya geliştirmek için ihtiyaç duydukları araçlara nasıl ulaşacaklarını ve içinde bulundukları ekosistemle nasıl bağlantı kuracakları konusunda gelişirler.
 
Programa başvuru kriterleri neler?
Programa, kurucusu veya kurucu ortağı kadın olan Türkiye'deki girişimciler katılabiliyor. Katılımcılarda, tarım ve gıda sektörlerinde etki yaratacak erken aşama girişim sürecinde olmaları, girişim şirketleşmiş ise faaliyetlerinin iki seneyi geçmemesi ve şirket kurulum aşamasından bu yana toplamda en fazla 30 bin avro yatırım almış olmaları şartları aranıyor. 
 
İlgili Kişi:
Ulaş Dağlıoğlu
GARAJ PR
05447345221
ulasd@garajpr.com
 
EIT Food Hakkında: 
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT), Avrupa'nın yenilik kapasitesini güçlendirmek için 2008 yılında Avrupa Birliği tarafından oluşturulan bir AB organıdır. EIT, AB'nin araştırma ve yenilik çerçeve programı olan Horizon 2020 programının bir parçasıdır. 
 
Foodback Hakkında: 
Impact Hub İstanbul girişimi, European Institute of Innovation &; Technology (EIT) Food ağı tarafından desteklenen Foodback; tarım ve gıda yeniliklerini destekleyen bir iş birliği ve inovasyon (ortak inovasyon) platformudur. 2018 senesinden beri EIT Food CLC South'a bağlı EIT Food Türkiye Hub'ı olarak faaliyet göstermektedir. 
 
Topraktan Hakkında:
Tarım ve gıdanın geleceği için iş geliştiren, projelendiren, süreci yöneten, sürdürülebilir ürünler için süreç tasarlayan ve uygulayan Topraktan, çevresel ve sosyo-ekonomik etki oluşturmayı hedefleyen iş birlikleri, projeler ve ürünler geliştiriyor. Gıda zincirinin her noktasında çalışan birey, kurum ve girişimcilerle çalışıyor, onları desteklemek için programlar geliştiriyor.