Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmak ve trafiğimizi analiz etmek için çerezler kullanıyoruz. Çerezlerin kullanımını ONAYLIYORUM ONAYLAMIYORUM

HABERLER

Gıda ve tarımın kadın liderlerini belirleyen EWA programının 2023 isimleri belli oldu
24.07.2023
BÜLTENE AİT GÖRSELLER
Gıda ve tarımın kadın liderlerini belirleyen EWA programının 2023 isimleri belli oldu

Tamamı kadın olan bir ekip tarafından düzenlenen ve küresel iklim krizine Türkiye'den çözüm getiren kadın girişimcilerin gelişimine katkıda bulunan AB fonu destekli kuluçka programı EWA Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programında yer alacak 10 girişim belirlendi.
 
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü'nün gıda fonu (EIT Food) tarafından desteklenen Empowering Women in Agrifood (EWA) programı, Impact Hub İstanbul'un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback ve Topraktan ortaklığında, Türkiye'de tarım ve gıda sektöründe kapsayıcılık ile çeşitliliği teşvik etmek, kadın liderli            erken aşama girişimleri çoğaltmak           ve girişimcilere iş fikirlerini geliştirmeye yönlendirecek gerekli bilgi, güven ve desteği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. 
 
Bu sene dördüncüsü düzenlenen programa dört yılda toplam 700'ün üzerinde başvuru yapıldı. EIT Food tarafından iletilen kriterler ışığında değerlendirilen başvurulardan önce 20 kişilik bir aday listesi oluşturuldu, sonrasında EWA ekibi tarafından çevrimiçi görüşmelerde 10 girişim belirlendi. 
 
Girişimciler:

Nazife Nur Yazgan - NFS Global, yerli bitkisel kaynaklardan fermente yoğurt ve fermente probiyotik içecek üretimi yapıyor.
Canan Tiryaki - Aquafaba, nohut ürününün hammadde veya mamul madde olarak kullanımına dayanan yenilikçi ürünler geliştiriyor.
Fatma Hafsa Tuğrul-Semanur Erdoğan-İrem Şen / Enature, atık sütlerden yüzde 100 doğal geri dönüştürülebilir süt kumaşı üretimi gerçekleştiriyor.
Eylül Er – Palgae, karbon yakalama teknolojisi ile alg tabanlı biyoplastik hammaddesi üreterek endüstriyel atıkları döngüsel ekonomiye kazandırıyor.
Sultan Gül - Tuğçe Nur Erçetin - Züleyha Demirci - Büşra Yılmaz / Microhobist, bitkiye yararlı mikroorganizmaların ürettiği ürünlerden geliştirilen bitki gelişim düzenleyicisi veya bitkiye yararlı mikroorganizmalardan üretilen postbiyotik bitki gelişim düzenleyicisidir.
Merve Bozdemir Akçil / Cyberlabor, yerel işgücünün tarım sektöründe istihdamını teşvik ederek uzmanlaşmayı sağlayacak, dijital ağ platform hizmeti sağlıyor.
Pelin Kaya / Cyberlabor, yerel işgücünün tarım sektöründe istihdamını teşvik ederek uzmanlaşmayı sağlayacak, dijital ağ platform hizmeti sağlıyor.
Duygu Yilmaz Koksal / Saledo, sağlıklı, lezzetli ve doğaldan ilhamla ileri dönüşüm felsefesiyle yeşil muz başta olmak üzere yenilikçi gıdalar üretiyor.
Sine Özmen Toğay, Yasemin Şahan, Aycan Yiğit Çınar, Asuman Cansev / 4W-NutrASYA, sıfır atık prensibiyle doğal, güvenilir, sağlıklı ve standart ürünler geliştirerek enginar atıklarından gıda takviyeleri üretiyor.
Ebrar Yıldırım / Gojenie, glikoz şurubu, rafine şeker ve tatlandırıcı kullanmadan faydalı içeriklerden oluşan lollipop ve jelibon gibi şekerleme alternatifleri üretiyor.

“Dünyada yaşanan iklim krizi ve doğal afetlere karşı, gıda ve tarım alanında kadın liderleri desteklemeye devam ediyoruz”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Foodback Kurucu Ortağı Tuğçe Ergün Cireli, “Dördüncü senesine girdiğimiz EWA programı, tüm Avrupa'da büyüyor. Biz de bunun parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Ülkemizde dört sene içinde 700'den fazla gıda ve tarım alanında girişimci kadın başvuru yaptı, üç yılda EWA kazananlarına toplamda 45 bin avro ödül dağıtıldı. EWA programı bu sene de 11 Avrupa ülkesinde aynı anda yürütülüyor ve toplamda başvuru yapan 495 kadının 118'i Türkiye'den geldi. Türkiye'de yaşadığımız afet sonrasında derinleşen kadın iş gücü krizinin önüne geçmek, bu yıl da dünyada yaşanan iklim krizleri ve doğal afetlere çözüm bulmak ve iyi bir etki bırakmak adına gıda ve tarım alanında kadın liderlere destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
 
Programa başvuru kriterleri
Kurucusu veya kurucu ortağı kadın olan Türkiye'deki girişimcilere yönelik tasarlanan programın katılımcılarda, tarım ve gıda sektörlerinde etki yaratacak erken aşama girişim sürecinde olmaları, girişim şirketleşmiş ise faaliyetlerinin iki seneyi geçmemesi ve şirket kurulum aşamasından bu yana toplamda en fazla 30 bin avro yatırım almış olmaları şartları arandı.
 
İlgili kişi
Ulaş Dağlıoğlu
GarajPR                
05447345221
ulasd@garajpr.com
 
EIT Food Hakkında:
Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT), Avrupa'nın yenilik kapasitesini güçlendirmek için 2008 yılında Avrupa Birliği tarafından oluşturulan bir AB organı. EIT, AB'nin araştırma ve yenilik çerçeve programı olan Ufuk Avrupa programının bir parçası.
 
Foodback Hakkında:
Impact Hub İstanbul girişimi, European EIT Food ağı tarafından desteklenen Foodback, tarım ve gıda yeniliklerini destekleyen bir iş birliği ve inovasyon platformu. 2018 yılından beri EIT Food CLC South'a bağlı EIT Food Türkiye Hub'ı olarak faaliyet gösteriyor.
 
Topraktan Hakkında:
Tarım ve gıdanın geleceği için iş geliştiren, projelendiren, süreci yöneten, sürdürülebilir ürünler için süreç tasarlayan ve uygulayan Topraktan, çevresel ve sosyo-ekonomik etki oluşturmayı hedefleyen iş birlikleri, projeler ve ürünler geliştiriyor. Gıda zincirinin her noktasında çalışan birey, kurum ve girişimcilerle çalışıyor, onları desteklemek için programlar geliştiriyor.